Hoe staat het met jouw digitale CO2 voetafdruk?

 

‘Duurzamer leven’: het is een hot topic wat je steeds meer hoort. Van minimaliseren, tot andere voedselkeuzes, tot duurzame energie. Iedereen lijkt ermee bezig te zijn en dat is maar goed ook ;) Maar wist je dat jouw data (en dus jouw online opgeslagen documenten en beelden) een grotere digitale CO2 voetafdruk achterlaten dan dat je wellicht denkt?


Al die data die iedereen opslaat (maar ook bijvoorbeeld de data vanuit streamingsdiensten die je gebruikt!), moet natuurlijk ergens opgeslagen worden. Hiervoor heb je enorme datacenters nodig die gegevens kunnen opslaan en verwerken voor het internet en andere digitale diensten, maar daar zitten helaas wel wat nadelen aan. Ze verbruiken enorme hoeveelheden energie om hun servers draaiende te houden en af te koelen, dus niet heel fijn voor het milieu. En ook omdat ze gebruik maken van apparatuur die maar beperkt meegaat, komt er een gigantische hoeveelheid e-waste bij kijken als er nieuw machines worden aangeschaft.

Natuurlijk wordt er continu doorontwikkeld en worden deze nadelen ook structureel aangepakt. Door bijvoorbeeld efficiëntere koelsystemen, duurzamere energiebronnen, verbeterde beveiligingsmaatregelen en recyclingprogramma's. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet zelf ook aan de slag kunt!


Hier zijn zes acties die je kunt nemen om jouw digitale CO2 voetafdruk en dus jouw (beeld-)ruimte ‘in de cloud’ direct te verkleinen!

1/ Verwijder onnodige bestanden: Ga regelmatig door je cloudopslag en verwijder beeld dat je niet langer nodig hebt. Oude documenten, dubbele foto- en videobestanden of items die niet langer relevant zijn: weg ermee!

2/ Organiseer je bestanden: Maak mappen en structureer je cloudopslag op een logische manier. Dit helpt niet alleen bij het vinden van foto’s en video’s wanneer je ze nodig hebt, maar het kan ook voorkomen dat je onnodige duplicaten maakt. In de cursus Timekeeper leren we je stap-voor-stap hoe dit werkt!

3/ Gebruik gedeelde mappen: Als je samenwerkt met anderen, maak dan gebruik van gedeelde mappen om bestanden of beelden te delen. Dit bespaart ruimte doordat je bestanden niet meerdere keren geupload hebt staan in verschillende accounts.

4/ Verwijder oude back-ups: Als je regelmatig back-ups maakt naar de cloud, overweeg dan om oude back-ups te verwijderen die je niet langer nodig hebt. Sommige cloudopslagdiensten bieden ook ‘versiebeheer’, wat betekent dat ze automatisch oudere versies van bestanden opslaan. Overweeg of je deze functie echt nodig hebt en, zo niet, schakel deze uit om opslagruimte te besparen.

5/ Overweeg lokale opslag voor sommige bestanden: Als je bestanden hebt die je zelden gebruikt, maar die veel opslagruimte in beslag nemen, zoals oude foto's en video's, kun je overwegen om ze lokaal op te slaan op een externe harde schijf of ander opslagmedium. Op deze manier blijven ze toegankelijk als je ze nodig hebt, maar nemen ze geen ruimte in op je cloudopslag.

6/ Kies voor lagere resolutie bij foto's en video's, of kies voor comprimeren: Bij het opslaan van afbeeldingen en video's kun je ervoor kiezen om lagere resoluties te gebruiken, vooral als je ze niet van de hoogste kwaliteit nodig hebt. Dit helpt de bestandsgrootte te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan beeldmateriaal dat je alleen maar zakelijk gebruikt op social media, hier heb je geen hoge kwaliteit voor nodig om toch de mooiste resultaten te laten zien.

Hopelijk kan je hiermee aan de slag! We zijn benieuwd hoe jij bezig gaat met het verkleinen van jouw eigen digitale CO2 voetafruk!

 
Danielle RegoutComment