In zes stappen alle kindertekeningen in een mooi boekje

 

Regelmatig krijg ik van mijn klanten de vraag wat ik met de tekeningen van de kinderen doe. Ongemerkt produceren ze best veel! Alles bewaren neemt veel ruimte in beslag, en als het opgeborgen in een doos zit, wordt het natuurlijk nooit meer bekeken. Sinds een paar jaar maak ik daarom van de kindertekeningen kleine boekjes. Hieronder leg ik je in zes snelle stappen uit hoe ik dat aanpak!


Tip:
Bekijk ook de video terug van de Instagram Live die ik en Eefje van Fairy Organized deden. Hierin kwamen zowel praktische tips als ook een aantal leuke voorbeelden in beeld!


Stap 1. Sorteer eerst de stapel kindertekeningen per kind, en per jaar. Ook is het handig dat als jouw zoon of dochter door een bepaalde tekenfase gaat, je al deze tekeningen in dit thema even bij elkaar legt.  Vervolgens kun je een eerste schifting gaan maken. Belangrijk hierbij is dat je écht niet alles hoeft te bewaren! Kies alleen de allerleukste tekeningen uit, en laat de rest met een gerust hart stiekem verdwijnen in de papierbak. Indien je dat wilt, is dit een goed moment om op de tekening erbij te schrijven wat het precies voorstelt volgens jouw kind. Ook als het gemaakt is voor een bepaalde gebeurtenis, is het leuk om dit erbij te zetten.

 
 

Stap 2. Vervolgens ga je de tekeningen die je wil bewaren, fotograferen. Doe dit het liefste overdag, zodat je natuurlijk licht hebt in plaats van kunstlicht. Het makkelijkste is om een tafel naast het raam te zetten, een groot (wit/effen) vel als ondergrond te gebruiken, en van boven te fotograferen. Dat kan ook gewoon met je telefoon! Het beste is om één tekening per foto te gebruiken. Stel nu dat je veel tekeningen hebt in hetzelfde thema, dan kan je ervoor kiezen ze als een collage neer te leggen en te fotograferen.

Stap 3. Nu je alle foto’s hebt, is het misschien net zo makkelijk om ze direct even in een apart fotomapje op je telefoon op te slaan, of in de cloud vast te groeperen en een naam te geven (Bijvoorbeeld: 2022 – tekeningen Emily). Koppel vervolgens je telefoon aan de computer zodat je aan de slag kan met het maken van een boekje.

Stap 4. Bij CEWE heb je de mogelijkheid om supersnel én eenvoudig van alle foto’s een leuk boekje te maken. Het formaat 21cm x 21cm is hiervoor ideaal: perfect handzaam zodat de kinderen het ook zelf regelmatig uit de kast gaan pakken. Je uploadt je foto’s in de software en kunt zelf de volgorde, pagina-indeling en kleuren bepalen. Kies voor een cleane look door de ruimte om de tekening heen wit te houden, maar het kan ook lekker kleurrijk door één kleur uit de tekening te kiezen en deze ook te gebruiken voor de paginaruimte om de foto.

 
 

image credit: Eefje Sedee van Fairy Organized

Stap 5. Als je het binnenwerk van het boekje klaar hebt, kan je beslissen hoe je wilt dat het er straks in jouw kast eruit komt te zien. Ga bijvoorbeeld voor uniformiteit op de boekenplank door alle ruggen van de boekjes hetzelfde te maken en de naam van je kind (en het jaartal) op de rug te zetten. Maar je kan voor de kaft ook een bepaalde kleur kiezen en aan elk van je kinderen een kleur  toewijzen. Vervolgens is het een kwestie van bestellen en binnen een paar dagen heb je het boekje in huis.

Stap 6. Maar wat doe je nu met al die tekeningen die je hebt gefotografeerd? Je kan ervoor kiezen om de aller-allerleukste (of sentimenteelste!) eruit te halen en deze ergens in huis tentoon te stellen en te rouleren. Gebruik hiervoor een memorybox, een aantal wissellijsten, een leuk prikbord of desnoods hang ze lekker op de koelkast. Maar omdat je nu toch alles op beeld hebt vastgelegd, mag je ze ook best gewoon richting de recycling sturen hoor 😉

 
 

Nu heb je snel en eenvoudig alle tekeningen veilig gearchiveerd!


Hieronder nog een paar algemene tips:
- Ga pas sorteren op het moment dat je kind niet thuis is, want ze willen ongetwijfeld álles houden! Het fotograferen is daarentegen wél heel leuk om samen te doen!
- Heeft je kind een heel groot kunstwerk geproduceerd óf een knutsel die 3D is? Geen probleem: laat je kind hem vasthouden en zet het op de foto! Is straks ook leuk om terug te zien in het fotoboekje.
- Komt er kinderkunst mee vanaf school of opvang? Schrijf er direct op door welk kind het gemaakt is en zet er een maand en jaartal bij.
- Superleuk om toe te voegen: laat je kind regelmatig zijn eigen naam opschrijven en fotografeer dit ook. De ontwikkeling die ze doormaken is dan goed zichtbaar.

Laat me in de comments weten hoe jij omgaat met de tekeningen die jouw kinderen maken!