Iets meer grip op 'de cloud': wat is het nou eigenlijk, hoe werkt het precies en hoe zit het bij mij?

 

The cloud bestaat al zo’n 15 jaar (voor consumenten) en nog steeds worstelen we met de vragen wat het nou eigenlijk is en hoe het nou eigenlijk werkt. En daarom besteed ik er nu graag wat meer aandacht aan, om je hopelijk wat meer “grip” te geven op het onderwerp en je verder op weg te helpen. 

Als we het over ‘de cloud’ hebben, dan hebben we het over het online opslaan van bestanden. Deze service, dus het online opslaan van bestanden, wordt door meerdere providers aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan Google (Google Photos), Dropbox, TransIP, Microsoft (OneDrive), Backblaze, IBM en Amazon (Amazon Photos). De cloudservice die Apple aanbiedt is de beroemde iCloud.  

‘De cloud’ wordt gebruikt als algemene term voor alle verschillende systemen die bovenstaande providers aanbieden. Dit is niét hetzelfde als iCloud. 

Er zijn twee manieren waarop de cloud kan werken:  

  • APPARAAT ←→ CLOUD 

  • APPARAAT → CLOUD  

Back-up: er wordt een eenmalige kopie van je bestand in de cloud opgeslagen. Dit bestand blijft in de cloud staan, totdat jij deze handmatig verwijdert. Bijvoorbeeld: verwijder je een foto van je telefoon, dan wordt deze niet automatisch uit de cloud gehaald.

Synchronisatie: constante 1-op-1 kopie van je bestanden in de cloud. Het aangesloten apparaat wordt als het ware gespiegeld in de cloud. Bijvoorbeeld: verwijder je een foto van je telefoon, dan wordt deze ook uit de cloud gehaald. 

 
 

Bij synchronisatie heb je als het ware een platform waar je foto’s op staan (of documenten). Daar koppel je je apparaten dan aan om vervolgens die foto’s ook te kunnen zien. Je kan bijvoorbeeld je telefoon, computer, tablet en/of Apple watch aan het platform koppelen en vervolgens kun je die foto’s zien op het desbetreffende apparaat.

Handig en heel onhandig tegelijkertijd.  

Wat namelijk heel belangrijk is om te weten bij synchronisatie, is dat er maar één kopie is van de foto. Wanneer je dus je foto’s wilt opruimen werkt dit heel erg in je voordeel. Je zit ‘s avonds op de bank, je pakt je telefoon erbij, je scrollt door je foto’s en als je er eentje tegenkomt die weg mag, dan verwijder je deze. Deze verdwijnt dan niet alleen van je telefoon, maar ook van alle andere apparaten. Zo zijn dus de foto’s die je niet wilt bewaren meteen van alle apparaten verwijderd! Je hoeft dan dus ook je filmrol niet meer op te schonen, en je telefoon raakt niet meer vol. 

Maar wat als er een foto wordt verwijderd zonder dat dat de bedoeling is? Wat als je kind per ongeluk je telefoon in handen krijgt en foto’s gaat deleten? Of als je telefoon wordt gestolen en de filmrol leeg wordt gemaakt? Dan worden de foto’s óók verwijderd en dan ben je ze dus ook echt kwijt. Er is namelijk maar één kopie van. 

 
 

Bij het back-up systeem werkt het anders; dan heb je twee kopieën van je foto’s. Voorbeelden van dit systeem zijn Amazon, Dropbox en OneDrive. 

Het werkt zo: je maakt een foto met je telefoon en er wordt letterlijk een back-up, dus een extra kopie gemaakt in je gekozen back-up systeem. Er zijn nu twee kopieën, dus als er iemand per ongeluk iets uit jouw filmrol verwijdert, of je raakt je telefoon kwijt, dan heb je altijd nog de back-up van je cloudservice.  

Maar ook hier zit een nadeel aan; je kan dus niet meer via je filmrol onnodige foto’s deleten. Als je foto’s wilt opruimen, zul je dit via de app van de cloudservice moeten doen en dan verwijder je je foto’s uit de cloud. Het blijft dan dus wél in je filmrol staan. Meer veiligheid, minder opruim gemak. 

 

Ik ben benieuwd, wat heeft jouw voorkeur qua back-up systeem? 

 
Danielle RegoutComment