Gevaar in je camerarol: hoe bescherm je jouw digitale privacy

 

De camerarol op je telefoon is een schatkamer vol met herinneringen en belangrijke momenten. Van familiefoto’s tot vakantiefilmpjes: vaak is je rol gevuld met duizenden momenten waarvan je dacht ‘Dit móet ik vastleggen voordat ik het ooit vergeet!’
 
Maar je camerarol bevat tegenwoordig ook steeds meer items die juist géén ‘reguliere’ foto’s of video’s zijn. Screenshots met belangrijke informatie of beeldmateriaal waarvan je hoopt dat het nooit door anderen gezien gaat worden.

 
 

Hoe veilig is het? 
Er is natuurlijk een duidelijk gevaar hierbij. Wat als je gehackt wordt? Wat als je je telefoon verliest? Wat als je alles synct naar je laptop, en je laat deze onbeheerd achter? Wat als iemand jouw cloud binnendringt?  


Eén van de grootste gevaren van het opslaan van gevoelige informatie, is dat er een ander bij kan. Een gestolen of uitgeleende telefoon, een gehackte laptop of misschien wel een per ongeluk gedeelde bijlage. Is het jou wel eens overkomen? Ons wel. En als die ander kwaad in de zin heeft, dan ben je de zogenaamde ‘Sjaak’. Zodra een hacker jouw cloud, telefoon of computer in kan en dus beschikt over jouw bestanden, is niets meer veilig. De kans om gechanteerd te worden, lijkt misschien klein, maar hoe interessanter jouw beeldmateriaal, hoe vaker het voorkomt.   

 
 

Wat ziet Personal OPA zoal in archieven? 
Hieronder vind je een lijstje met de vier meest voorkomende zaken die jij wellicht ook wel op je telefoon bewaart. Herkenbaar?  
 
1. Heb je aanstaan dat beeldmateriaal dat via Whatsapp naar jou gestuurd wordt, wordt bewaard, dan komt dit automatisch in je camerarol. Ineens heb je daar dus beelden van anderen tussen staan, en misschien wel beeld waarvan de ander niet wil dat het in jouw archief komt. En andersom ook: als jij een ander wat stuurt, staat het in zijn camerarol. 
 
2. Screenshots van sites die je wilde bewaren. Voor een recept van bananenbrood is dat niet zo’n probleem, maar een screenshot van je bankomgeving….misschien niet zo handig. 

3. Gefotografeerde of gescande documenten. Hoe vaak komt het niet voor dat je éven dat poststuk, paspoort of polisblad fotografeert om niet te vergeten, of dat ene afschrift, of misschien wel dat wachtwoord wat je op een briefje had geschreven? 

4. Foto’s of video van intieme momenten: van een kiekje van je kind zijn uitslag voor de huisarts, tot foto’s van toen je aan het bevallen was, je kind die in zijn blootje door de tuin rent tot misschien wel sexy plaatjes die je voor je partner maakte. Het is twee klikken verwijderd van gedeeld worden zonder jouw toestemming. En het staat ongetwijfeld ergens tussen de duizenden andere foto’s op je camerarol of in je cloud. 


“Elke telefoon die ik tegenkom, zonder enige uitzondering, bevat gevoelige informatie in de camerarol. Meestal is het een paspoort of een creditcard, maar ik ben ook weleens een digid-wachtwoord tegen gekomen. Moet je nagaan wat iemand met kwade bedoelingen hier allemaal mee kan.”

- Danielle


Wat kan je nú doen om dit te voorkomen? 
Hieronder vind je een aantal tips om je digitale veiligheid te vergroten: 

 
1. Wees bewust van wat je fotografeert of rondstuurt. Staat het eenmaal op beeld, dan staat het daar, voor altijd. Stel bijvoorbeeld in Whatsapp in dat een beeld maar eenmaal bekeken mag worden.  

in een chat tik op het plusje > kies de afbeelding die je wilt versturen > voordat je het verstuurt tik rechtsonder op het veiligheidsicoontje 

 
2. Wees ook voorzichtig met wat je opslaat in je camerarol en je cloud en schoon deze periodiek op! Vermijd het opslaan van gevoelige informatie zoals wachtwoorden of documenten.

3. Installeer een wachtwoord (liefst ook een vingerafdruk of gezichtsherkenning!) op je telefoon, laptop en cloud. En gebruik ook sterke wachtwoorden in plaats van de naam van je kind met 123 erachter. Tweestapsverificatie is soms doodvermoeiend, maar het helpt écht! 

 
4. Maak periodiek back-ups in een beveiligde cloud-omgeving of externe harde schijf (die je uiteraard ook op een veilig plek opbergt).  

 
5. Maak je scans via je Notities-app? Dan kan je met behulp van het slotje deze beveiligen zodat anderen ze niet kunnen zien. 

rechtermuisklik op de notitie > tik op ‘Vergrendel notitie’ 

 
You got this! 
Kortom, de camerarol is een heerlijke plek om door ál je herinneringen te kunnen scrollen! Maar als je niet mindful ermee omgaat, dan kan het echt een bron van gevoelig materiaal worden, met alle gevaren van dien. Neem je digitale veiligheid daarom serieus en bescherm jezelf. Je toekomstige jij zal je dankbaar zijn.