5x nostalgie als je foto's van vroeger bekijkt

 

‘Wauw, wat lijk jij op opa in zijn jonge jaren!’ of ‘Oh ja, weet je nog dat we bijna onze terugvlucht misten na die vakantie?’ Zodra je de eerste bladzijde van je fotoboeken van vroeger openslaat, komen de herinneringen bovendrijven. Vakanties met je gezin, je familieleden in hun jonge jaren en de geweldige tijd die je had op de middelbare school. Voor je het weet zijn er een paar uur voorbijgevlogen. Deze 5 momenten van nostalgie zijn een goede reden om je oude fotoalbums er op een regenachtige zondag bij te pakken. 

#1 Wat eens schatje was ben ik toch

Je eerste tandeloze lach, een lichaam waar boeddha trots op zou zijn en een kapsel dat bestond uit een paar verdwaalde plukken haar: jezelf als baby zien is een feest van schattigheid. En kijk eens hoe trots je grote broer of zus naar je keek. Wat waren jullie lief samen! Ook leuk om erbij te pakken: de fotoboeken van je beste vriend(in) of de liefde van je leven. Grote kans dat ze geen spat veranderd zijn. Behalve die kraaienpootjes. Die zijn een cadeau van de jaren die verstrijken. 

#2 Boeken vol mijlpalen

Terwijl je door de foto’s bladert, zie je jezelf opgroeien. De eerste stapjes, je debuut op de basisschool en het behalen van je zwemdiploma. Voor je het weet zie je jezelf in je galajurk of smoking op het eindexamenfeest van je middelbare school. Heel veel dank aan je ouders die zo trouw elke mijlpaal op de kiek hebben gezet. 

#3 Fashion victim

Over je galajurk gesproken: wat dacht je toen je die aantrok? Pailletten, strass én een grote strik? Yep, de tijden veranderen, en dat geldt zeker ook voor mode. Broeken met zulke wijde pijpen dat ze zomaar tussen je fietsketting kwamen. Of een T-shirt met lange mouwen ONDER een kort T-shirt. Grote kans dat je deze modemissers bij jezelf voorbij ziet komen. Snel door naar de volgende foto!

#4 Je ouders in hun jonge jaren 

Dacht je dat je er zelf slecht vanaf kwam qua mode, dan heb je de foto’s van je ouders nog niet gezien. Wat een opluchting dat het kapsel met de beruchte mat niet meer hip is. Of het gabber-trainingspak uit de jaren ‘90. Maar verplaats je je in de tijdsgeest, dan is het vooral een feest om je ouders te zien toen ze jong waren. Je dacht dat je op je vader leek, maar nu je je moeder ziet... Die lach heb je toch écht van haar. 

#5 Wie is het?

De nostalgie zwelt verder aan zodra je in de fotoboeken van je ouders ook je opa’s, oma’s, ooms en tantes voorbij ziet komen. Wie lijkt op wie? Opeens blijkt dat je oom zo op je opa lijkt, dat je ze bijna door elkaar haalt. Nu je goed kijkt, zie je misschien wel dat je eigen kinderen best wat weg hebben van je broers of zussen. Grappig hoe die genen voor groene ogen of kuiltjes in de wangen zich door de familie verspreiden.

Digitaliseer je analoge foto’s

Het allermooiste aan fotoalbums van vroeger zijn de herinneringen die spontaan weer boven komen drijven. Hoe fijn is het dat een foto dit voor je kan doen? Maar misschien merk je ook – zeker bij de oude foto’s – dat ze vergeeld of vervaagd zijn. Het grote nadeel van analoge foto’s is dat ze, als dit gebeurt, ook echt weg zijn. Een belangrijke tip van ons is daarom om je analoge foto’s te digitaliseren. Zo kunnen je kleinkinderen later nostalgisch kijken naar de mijlpalen én modemissers van hun dierbaren.

Benieuwd hoe je analoge foto’s slim digitaliseert? Neem dan gerust contact op. Volg Personal OPA op Instagram en Facebook voor handige tips bij het organiseren van je fotoarchief.